Mikronæringsstoffer er ikke bare mikronæringsstoffer

//Mikronæringsstoffer er ikke bare mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer er ikke bare mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer er blevet “moderne”. Det gør dog ikke, at mikronæringsstoffer skal bruges ukritisk, uden fornemmelse for, hvad planterne har brug for. For at definere behov for mikronæringsstof i planten, er det vigtigt at tage en “blodprøve” hos planterne, for at se hvad der mangler. Det gir ingen mening at tilføre næringsstoffer, som planten har rigeligt af. Det kan i værste tilfælde skade planten, i form af antagonisme (blokering af andre næringsstoffer).

Derfor anbefaler vi, at man løbende tager plantesaftanalyser, der definerer behov. Justus von Liebiegs minimumskar, hvor udbyttet er begrænset af det næringsstof, der er relativt mindst af, gælder stadig. Og måske endnu mere, nu hvor vi får mere kvælstof. Det bør stadig være kvælstof, der er den begrænsende faktor. Så inden man bruger penge på mikronæringsstoffer, er det vigtigt at analysere hvad der er behov for. En plantesaftanalyse hos LMI i Sverige koster under 500 kroner.

Figur 1 En plantesaftanalyse viser, lige som Justus v. Liebiegs minimumskar, hvilke næringsstoffer, der begrænser udnyttet.

Når man modtager resultatet er det nemt at se, hvad der skal tilføres, for at sikre, at man får fuldt udbytte af den ekstra kvælstof, vi forventer til den kommende vækstsæson.

Plantesaftanalysen viser indhold og behov for alle næringsstoffer. Det kan lige så vel være makro- som mikronæringsstoffer, der er behov for. Jeg vil her gennemgå mikronæringsstoffernes formulering. For det er ikke lige meget på hvilken måde næringsstofferne er formuleret.

Mikronæringsstoffer kan i findes på tre former:

Chelater (Interfiller)

Chelater er formuleret sådan, så de ikke kan binde sig til ionerne i jorden. De næringsstoffer, der rammer jorden bliver ikke bundet og inaktiveret, men bliver holdt aktive. Chelater er dyrere at producere pr. gram næringsstof. Til gengæld virker hvert gram. Da de chelaterede “mikroer” forbliver tilgængelige for planten, kræves der langt mindre mængder end med sulfaterne.

F.eks. har det vist sig at 10 g kobber fra kobberchelat er lige så effektiv som 100 g kobber fra kobbersulfat.

Chelaterne har en organisk struktur og optages lettere af rødder og blade og absorberes hurtigt i planten. Deres aktion er delvis systemisk og bringes rundt med plantesafterne.

Chelater er ret tynde formuleringer, da der ikke kan holdes store mængder næringsstof chelateret. Chelater har neutralt pH (omkring 7) og kan blandes med alle sprøjtemidler.

Sulfater (BioNutria)

Stort set alle flydende sulfater, er pulversulfater, der er blevet opløst. Det man køber er kobbersulfat, mangansulfat, jernsulfat, magnesiumsulfat, zinksulfat m.fl. som firmaerne har haft den ulejlighed at opløse for køberen. Det er på den måde billige næringsstoffer, som man køber dyrt ind, på grund af bekvemmelighed.

Opløste sulfater der rammer jorden reagerer med fosfat og karbonatjoner i jorden og indgår i den store pulje af bundne og inaktive næringsstoffer. Fx findes der 3-600 kilo mangan pr. hektar i jorden.

Sulfatopløsningerne indeholder normalt op mod ca. 100 gram mikronæringsstof pr. liter, plus urea, bittersalt m.m. Det vil sige at indholdet af mikronæringsstoffer er tilsvarende chelaterne. Men virkningen er betydeligt ringere.

Opløste sulfater har et meget lavt pH omkring 2-3 og kan give udfældninger ved pH stigning.

Karbonater (YaraVita)

I England bruger man meget karbonater. Det er også derfra de kommer. Produkterne kan laves meget koncentrerede. For eksempel med 50 % næringsstof.

Figur 2 Chelater trænger ind i bladene. Sulfater og karbonater er længere tid om at trænge ind i bladene. (Foto: ADOB)

Karbonater er dispersioner, der er uopløselige og længe om at trænge ind i bladene. Det der rammer jorden udnyttes ikke. Karbonater er en billig måde at få tilført store mængder mikronæringsstoffer, men det der falder ned på jorden virker ikke og det der måtte komme ind i bladene, kan resultere i skadelig pH stigning i plantesaften og derved nedsætte effekten af næringsstofferne.

Figur 3 Opløsninger og dispersioner gør væsken uklar. Chelater er stabile og væsken forbliver klar. (Foto: ADOB)

Jeg håber ovenstående har medvirket til at opklare den store forvirring omkring mikronæringsstoffer. Hvad der virker og hvor meget. Lad mig til slut skrive at alle former for formuleringer virker. Der skal bare for nogle, meget mere næringsstof til, for at få den samme effekt.

Figur 4 Hvis den samme mængde næringsstof tildeles i væske med pH 7,5, er det kun 5 % af sulfater, der optages og kun 0,3 % af karbonater. (Foto: ADOB)

    2019-10-05T14:02:43+00:004 januar, 2016|0 Kommentarer

    Skriv en kommentar